Rewitalizacja

Rewitalizacja

program regionalny

Dzięki zakończonej rewitalizacji Placu Jana Pawła II centrum Wadowic wzbogaciło się o całkowicie nową infrastrukturę podziemną, tj. nową kanalizację sanitarną, deszczową, nowe sieci wodociągowe, energetyczne i teletechniczne.

Dla mieszkańców, turystów i pielgrzymów najbardziej widoczne są prace wykonane na powierzchni rynku, czyli nowa nawierzchnia wykonana z granitowych płyt o grubości 8 cm i nowe nawierzchnie ulic wyłożone kostką brukową oraz nowa aranżacja zieleni, której w porównaniu ze starym rynkiem jest powierzchniowo o 30 procent więcej. Ważnym, nowym elementem są stylowe lampy o przyjaznej, żółtej barwie światła.

Na wiosnę 2013 roku pojawiła się również nowa „fontanna przyjaźni” z nazwami miast partnerskich Wadowic, płyty granitowe z nazwami miejsc, które odwiedził bł. Jan Paweł II, a także nowe tablice informacyjne, ławki i kwietniki. Odnowiona została elewacja budynku Urzędu Miejskiego. Należy podkreślić, że koszt rewitalizacji centrum Wadowic jest pokrywany w znacznym stopniu ze środków Unii Europejskiej, które pozyskał Urząd Miejski.

Koncepcja architektoniczna rynku sporządzona została przez Konior Studio. Projekt budowlany opracowała firma Traffic System. Wykonaniem natomiast zajęła się firma Mostostal S.A. Warszawa. Prace z ramienia Urzędu Miejskiego nadzorował inspektor nadzoru Jan Żakowski z warszawskiej firmy Dekra. Teraz wadowicki rynek stał się miejscem bardziej estetycznym i funkcjonalnym.

Zakończyła się także przebudowa Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II w Wadowicach

Elewacja kamienicy odzyskała wygląd z lat 20-tych ubiegłego wieku, a Muzeum zajmuje cały zmodernizowany budynek. Sercem placówki pozostało odtworzone, trzypokojowe mieszkanie Wojtyłów na piętrze kamienicy, w którym ukazano walory domu rodzinnego. Projekt zakładał zobrazowanie w Muzeum różnych aspektów właściwych dla kolejnych okresów życia Karola Wojtyły. W pierwszym pokoju stworzono atmosferę pełnej rodziny; w drugim nie można już poczuć obecności matki, która zmarła, gdy Karol miał dziewięć lat; trzeci pokój przywołuje inne tragiczne wydarzenie – śmierć brata, jest to ascetyczne wnętrze, w którym żyli sami Karol i jego ojciec.

Ekspozycja powiększyła się z dawnych 200 m kw. do 1000 m kw. na czterech kondygnacjach, m.in. dzięki powiększeniu i zaadaptowaniu piwnic oraz poddasza. Liczne multimedia, animacje i zaskakująco autentyczne elementy ekspozycji oddają żywy charakter spotkań Jana Pawła II z drugim człowiekiem. Dzięki silnej interakcji ze zwiedzającymi Muzeum tętni życiem i zaprasza do powrotów.

Poniższa wizualizacja wnętrza Muzeum została zaprezentowana 5 października 2010 roku podczas uroczystości podpisania Aktu Erekcyjnego pod przebudowę Muzeum Dom Rodzinny Ojca Świętego Jana Pawła II.